Καταχώρηση στο μεγαλύτερης κυκλοφορίας τεχνικό περιοδικό στην Ελλάδα , ΕΚ Ελληνικές Κατασκευές . έκδοση Μαρτίου.

Ο εθνικός φορέας διοργάνωσης Εκθέσεων ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. , επέλεξε την εταιρεία μας για την αντικατάσταση των παλαιών Λεβητοστασίων καύσης πετρελαίου, με νέα  καύσης Φυσικού Αερίου και τεχνολογίας συμπύκνωσης inverter ισχύος 500 KW.

Η επιλογή και η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο εθνικός μας φορέας  ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε.  στην εταιρεία μας  , αποτελεί την καλύτερη

απόδειξη , για τη συνέχιση της πολιτικής μας για άρτια τεχνικά έργα. 

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις θέρμανσης δαπέδου

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μορφή θέρμανσης που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο κυρίως μέσω θερμικής ακτινοβολίας, ζεσταίνοντας τον και προσφέροντας μια αίσθηση θερμικής θαλπωρής, με χαμηλό λειτουργικό

κόστος.

Πώς λειτουργεί;

Λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας που κυκλοφορεί σε σωλήνες  που είναι εγκιβωτισμένοι στο δάπεδο. Οι ρυθμιστικοί διακόπτες του συλλέκτη, ελέγχουν την ροή του νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει οριστεί από τον θερμοστάτη χώρου.

Πόσο σημαντική είναι η μελέτη;

Λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων της κάθε κατασκευής και των ιδιαιτεροτήτων της εφαρμογής  η μελέτη είναι απολύτως απαραίτητη. καθώς και η επιτόπου αυτοψία και καταγραφή από τον ίδιο το μελετητή ο οποίος αν είναι και ο εγκαταστάτης της θέρμανσης δαπέδου τότε έχουμε το καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

Πόσο σημαντικά είναι το συνεργεία εγκατάστασης ;

Τά συνεργεία εγκατάστασης της θέρμανσης δαπέδου πρέπει να κατέχουν τρία πολύ σημαντικά τεχνογνωστικά πεδία.

  • Το πρώτο πεδίο αφορά την εκτέλεση της σχεδιομελέτης όπου πρέπει να είμαστε πολύ αυστηρή με την  πιστοποίηση και την εγκαταστατική  επάρκεια . 

  • Το δεύτερο πεδίο αφορά την εκτέλεση του θερμομπετό όπου θα πρέπει  να επιλέγουμε με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο τον εγκαταστάτη .

  • Το τρίτο  πεδίο αφορά την εκτέλεση του τελικού δαπέδου  όπου θα πρέπει  να επιλέγεται  για κάθε τύπο τελικού δαπέδου  ο κατάλληλος τεχνίτης και όχι ο οποιοδήποτε.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγεται από το ιδιοκτήτη η ανάθεση του έργου της θέρμανσης δαπέδου με τμηματικό τρόπο, δεδομένου του ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος κανείς να μην έχει την ευθύνη.  

  

Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής των σωλήνων;

Κανένας. Ο σωλήνας που χρησιμοποιείται, παράγεται από ειδικό τύπο πολυαιθυλενίου αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και φέρει φραγή οξυγόνου.

Η παραγωγή και ο έλεγχος ποιότητας του σωλήνα είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Νόρμα EN ISO 22391 και το γερμανικό πρότυπο DIN 16833.

Οι φυσικές και μηχανικές αντοχές του σωλήνα είναι πιστοποιημένες από το γερμανικό ινστιτούτο SKZ με αριθμό πιστοποιητικού  ενώ η φραγή οξυγόνου είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4726.

 

Αν προκληθεί βλάβη στο σύστημα , υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης;

Ναι. Σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη στο σωλήνα κατά τη διάρκεια εργασιών, (π.χ. τρύπημα σωλήνα) υπάρχει η δυνατότητα με ειδικό στεγανό εξάρτημα να αποκατασταθεί.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι συλλέκτες της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Ο συλλέκτης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης πρέπει να διαιρετού τύπου για μεγαλύτερη στεγανότητα και να φέρει ρυθμιστικούς διακόπτες και βαλβίδες για την τοποθέτηση ηλεκτροθερμικών κινητήρων προκειμένου να γίνεται σωστά και βάση μελέτης η ρύθμιση των κυκλωμάτων και ο έλεγχος λειτουργίας κάθε χώρου.

Μπορεί το δάπεδο να φθάσει σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να καίει;

Όχι. Όταν ακολουθηθεί πιστά μία μελέτη ενδοδαπέδιας θέρμανσης κατά την εφαρμογή της, τότε επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου, χωρίς η θερμοκρασία του δαπέδου να υπερβαίνει τους 29oC. Σε αυτή την θερμοκρασία το δάπεδο είναι ζεστό και άνετο ώστε να περπατά κανείς, ακόμη και με γυμνά πόδια.Τι υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τελικό δάπεδο σε μια ενδοδαπέδια θέρμανση;

Όλοι οι τύποι δαπέδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ενδοδαπέδια θέρμανση, αρκεί η μελέτη εγκατάστασης να προϋποθέτει κάτι ανάλογο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή, ασφαλής και οικονομική λειτουργία της.

Δεν κοστίζει παραπάνω από ότι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης;

Γενικά, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πιο ακριβή από ότι η θέρμανση με σώματα αλλά προσφέρει εξοικονόμηση στους λογαριασμούς. Η απόσβεση της επένδυσης αυτής πραγματοποιείται γρηγορότερα λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Τέλος, πέρα των ιδανικών συνθηκών ευεξίας και θερμικής θαλπωρής που προσφέρει, η ενδοδαπέδια θέρμανση προσθέτει αξία στην κατασκευή .

Μπορεί η ενδοδαπέδια θέρμανση να καλύψει θερμικά χώρους με εσωτερικά μπαλκόνια και μεγάλα ανοίγματα;

Ακριβώς λόγω του ότι η μετάδοση της θερμότητας ξεκινάει από την επιφάνεια του δαπέδου και όχι από το ύψος των θερμαντικών σωμάτων της κλασσικής θέρμανσης (1,20μ.) ή των κλιματιστικών (2,50μ.) καταφέρνουμε να επιτύχουμε επιθυμητές θερμοκρασίες ακόμα και σε χώρους με μεγάλο ύψος γιατί θερμαίνουμε το λειτουργικό ύψος του χώρου (περίπου 2,10μ.) και όχι την οροφή του κτιρίου (όπως στα κλασσικά συστήματα).

Ακόμη, καλύπτει ανάγκες κτιρίων με μεγάλα ανοίγματα όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εξωτερικοί τοίχοι για να τοποθετηθούν θερμαντικά σώματα, με αποτέλεσμα η θέρμανση δαπέδου να βοηθά. τους σύγχρονους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς.

Τι πηγή θερμότητας μπορεί να τροφοδοτήσει ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας νερού που απαιτεί η ενδοδαπέδια θέρμανση για τη λειτουργία της , είναι συμβατή με οποιαδήποτε πηγή ενέργειας είτε πρόκειται για λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας αέρος νερού ή γεωθερμίας, ηλιακή ενέργεια, ενεργειακά τζάκια κ.α.